Autor: Gino D'Acampo
Tytuł: Gotowanie po włosku w 20 minut
Wydawnictwo:
Uwielbiam kuchnię włoską, ale bez bicia się przyznam, że do tej pory raczej trafiałam na przepisy, które zajmują więcej niż 20 minut, a co za tym idzie mało kiedy po włosku jadłam.
Dzięki tej książce zmieniłam zdanie i z wielką przyjemnością dziś o niej dla Was piszę.
Gino D'Acampo to autor, którego do tej pory nie znałam, a szkoda bo wydał między innymi "Dieta Italiana" czy " Smaczna i zdrowa kuchnia włoska", które zostały naprawdę dobrze przyjęte, a autor ma na całym świecie całe mnóstwo fanów, którzy uwielbiają go za nieszablonowe podejście do kuchni.
Tym razem Gino pokazuje nam jak smacznie i przede wszystkim szybko gotować po włosku. Ta książka to chyba jedna z niewielu, w której mam zaznaczonych większość przepisów, które chce wypróbować. Jest to absolutnie fenomenalne, ponieważ mało kiedy się to zdarza. Fakt, że lubię kuchnie włoską nie oznacza, że lubię wszystko. Lubię konkretne składniki i potrawy, a dzięki nowym przepisom, które są w tej książce, na pewno poszerzę swój repertuar dań.
W środku znajdziecie przede wszystkim piękne zdjęcia. Dla mnie nie ma książki kucharskiej bez zdjęć, więc naprawdę doceniam to, że są one tak piękne. Brakuje mi tylko twardej oprawy. Niestety miękka może szybko się zniszczyć, a tego pewnie nikt nie chce.
Wracając do środka książki, znajdziecie tam 130 ciekawych przepisów, które są pogrupowane według składników. I tak mamy przepisy na:
- zupy i przystawki
- kurczaki (mój ulubiony rozdział)
- mięso
- ryby i owoce morza
- dania makaronowe
- warzywa
- desery
Wszystko oczywiście krok po kroku opisane, wraz z ciekawostką na górze i listą składników.
To co bardzo mi się podoba, to włoskie nazwy potraw umieszczone zaraz obok polskiej. Mało kiedy widzę takie odniesienie do kuchni i języka więc to na pewno można zaliczyć na ogromny plus.
Czy polecam tę książkę, oczywiście! Jeżeli zastanawialiście się czy ją kupić, ja uważam, że naprawdę warto. Książka kosztuje około 40zł więc nie jest to dużo, za tak wydaną książkę z taką liczbą przepisów.
Polecam!