Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery - Marianne Magnier-Moreno





Autorka: Marianne Magnier-Moreno
Tytuł: Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery
Wydawnictwo:
Bardzo sobie cenię książki, które prócz pięknego wydania są także funkcjonalne. Ta z pewnością jest. Format jest idealny do kuchni, a grubość książki jest odpowiednia.

W środku znajdziemy całe mnóstwo inspiracji. Obecność takiej książki w domu niestety kusi. Kusi okropnie do wypróbowania przepisów, oczywiście.
Prócz ciast klasycznych jogurtowych czy marmurkowych w książce znajdziemy także przepisy na różnego rodzaju ciasta czekoladowe, ciasta ptysiowe, z makiem lub z dżemem, a także na wszelkiego rodzaju ciasteczka. Od bezów przez muffinki, aż do ciasteczek z czekoladą czy kruchych bułeczek. Są także przepisy na tak lubiane tarty.

Książka to nie tylko zbiór przepisów ale także treściwe komendy,które krok po kroku przeprowadzą nas przez proces pieczenia. Zdecydowanie jest to coś co lubię. Zdjęcia dodatkowo uatrakcyjniają cały proces pieczenia i sprawiają, że wszystko wydaje się dziecinnie proste:)
Z książki zdążyłam już wypróbować muffinki z czekoladą (pycha!) i delikatne ciasteczka z kawałkami czekolady. Przepisy są łatwe więc próbować może każdy:)
Książkę polecam!



I babeczka z truskawkami mniam!


5 komentarzy :

  1. Mam tę książkę i muszę przyznać, że jest świenta. Najbardziej podoba mi się oryginalne przedstawienie. I polecam Tiramisu według przepisu z książki- pycha!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba aż tak łopatologicznych instrukcji nie potrzebuję, chociaż przyznaję, że świetnie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie napisałaś więcej. Książki RM są fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo ! To z pewnością książka dla mnie :)
    Lubię , gdy danie jest uwiecznione na zdjęciu. Nie lubię książek o gotowaniu bez ilustracji.A ta książka jest zachęcająca, by trochę więcej pobyć w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Zakurzona półka © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka