Autorzy: Antonio Carluccio,
Gennaro Contaldo
Tytuł: Dwaj łakomi Włosi
Wydawnictwo:
Bardzo lubię takie klimatyczne książki. Gdy się taką otwiera aż chce się gotować!
"Dwaj łakomi Włosi" to nie tylko książka kucharska. To historia dwóch mężczyzn, którzy z miłości do kuchni stworzyli tę książkę. A w środku znajdziemy zestaw klasycznych włoskich dań podzielonych na przystawki, pierwsze dania, dania główne, sałatki i surówki, owoce i desery i oczywiście przekąski.
Książka jest bardzo włoska! Włoskie nazwy potraw, włoskie zdjęcia, włoskie potrawy, wszystko włoskie!
Prócz tego jest całe mnóstwo różnych ciekawostek, historii potraw, wtrąceń autorów i oczywiście zapachów i smaków;)
Każdy przepis jest bardzo ładnie opracowany. Są wypisane potrzebne składniki, ilość porcji jaka wyjdzie z podanych składników, a także instrukcja, dzięki której stworzycie te cuda.
Przyznam się bez bicia, że większość tych tradycyjnych potraw jest nie dla mnie. Są albo za ciężkie, albo po prostu nie lubię poszczególnych składników. Ale są takie, które po pierwszym spróbowaniu na stałe zamieszkają w moim menu. Z czystym sumieniem mogę polecić Wam Tagliatelle al vino bianco con funghi czyli świeży makaron wstążki z białym winem i grzybami, spaghetti alla crudaiola czyli spagetti z pomidorkami koktajlowymi i papryką, a z deserów przepyszna jest tarta cytrynowa, która będzie idealna na lato.
Przepiękne zdjęcia potraw ukazujące włoski klimat idealnie wpasowują się w charakter książki.
Chciałabym ją polecić szczególnie osobom, które lubią kuchnie włoską. Jestem pewna, że znajdą tam mnóstwo fajnych potraw dla siebie:)))