Tytuł: Spotkajmy się w kawiarni
Wydawnictwo:

Issy została wychowana przez dziadka właściwie na zapleczu piekarni, która była całym jego życiem.
Pachnące chleby i bułeczki, ciasta, ciasteczka i babeczki, to z tym kojarzy się Issy dzieciństwo. Nasza bohaterka jest teraz trzydziestoletnią kobietą, w związku bez przyszłości i z pracą, za którą nie przepada.
Gdy chłopak zostawia Issy jednocześnie ją zwalniając, kobieta jest na życiowym zakręcie. Nie ma ukochanego, z którym mogłaby porozmawiać o tym co dzieje się w jej życiu, ani pracy, z której mogłaby się utrzymać.
Na całe szczęście ma obok siebie bliskich ludzi, którzy wyciągną do niej pomocną dłoń.
Wkrótce Issy stanie się właścicielką kawiarni, która zmieni całe jej życie!
"Spotkajmy się w kawiarni" to lekka i przyjemna opowieść o kobiecie, która zmuszona przez życie, na nowo zdefiniowała siebie i swoje życiowe cele. To także opowieść o tym jak ze zwykłej szarej myszki, można stać się kobietą biznesu, jeżeli tylko się tego bardzo chce.
Oczywiście w książce nie zabraknie wątków miłosnych, a także różnych rozterek życiowych.
Jeżeli macie ochotę na książkę z apetycznymi babeczkami w tle, ta będzie idealna;)
Polecam.
______________________________________________________________________________
Jeden egzemplarz książki mam i dla Was.
Proszę:
- zostawić komentarz w poście
- jeżeli macie swoje ulubione babeczki zostawcie przepis:)
- czas na zapisy do 9 sierpnia
- proszę także poinformować o konkursie swoich znajomych wstawiając poniższy banner
Akurat jestem w trakcie lektury tej książki. Dobrze się czyta :)
OdpowiedzUsuńMuffinki czekoladowe wg przepisu Nigelli Lawson, są przepyszne <3 bardzo czekoladowe.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
2/3 szklanki cukru pudru
1-1,5 tabliczki posiekanej czekolady + 0,5 czekolady do posypania
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Mokre dodać do suchych i wymieszać (niedokładnie, mogą być grudki). Przełożyć do foremek do babeczek do ok. 2/3 wysokości, z wierzchu posypać czekoladą. Piec ok. 20 min. w temp. 185 stopni.
Jeśli chodzi o czekoladę, to może być dowolna, mogą to być również czekoladowe groszki. Uważam, że im więcej czekolady tym lepiej, a najlepsze połączenie wg mnie to 1 czekolada mleczna, a druga gorzka ;)
Banner wkleiłam na FB: https://www.facebook.com/nostalgiastron/posts/428034447310550
wkleję również na blogu w zakładce konkursy :)
Baner dodany, ulubione babeczki to muffinki w każdej postaci-ostatnio przez problemy z cukrem całkowicie zakazane :(
OdpowiedzUsuńMmm człowiek od razu robi się głodny ;)
OdpowiedzUsuńTytuł zachęcający :) uwielbiam kawiarnie :) a babeczki każde, w każdej ilości, ale niestety nie mam żadnego fajnego przepisu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKsiążka brzmi smakowicie :) chętnie bym ją przeczytała, niestety nie mam przepisu na babeczki :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Baner dodany. ; )
OdpowiedzUsuńJa babeczki zawsze robię z tego przepisu. Zawsze, wychodzą pyszne.
Ale to i tak moja siostra jest najlepsza w robieniu babeczek i to Ona robi je najlepiej na świecie ;)
http://allrecipes.pl/przepis/2229/jagodowe-muffiny-z-kruszonk-.aspx?o_ln=RD_MC_Photo%3a+2_SimilarRecipes&o_is=RD_More+Choices
Niestety piec nie umiem i nie lubię.Wolę czytać o pieczeniu i wtedy poczuć ich zapach.
OdpowiedzUsuńjolunia559@wp.pl
Babeczek nie piekłam jeszcze cały czas się przymierzam :) Mam nawet kupionego gotowca ( wiem, ze to profanacja!) trzeba je upiec w końcu....nie mam mobilizacji....Na candy chętnie się zapiszę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepsze wychodzą z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 jajko
tabliczka czekolady
cukier puder do dekoracji
Mąkę, cukier, mleko, olej, proszek, sodę i jajko ubijamy razem mikserem. Do połączonych składników dodajemy kakao i mieszamy łyżką. Przygotowaną masę nakładamy łyżką do foremek, do środka dodajemy pokruszoną czekoladę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni około 15-20 minut. Na końcu upieczone babeczki dekorujemy cukrem pudrem.
Obserwuję jako: ma ra
Niestety nie mam bloga
mara180893@gmail.com
Pozdrawiam i miłego pieczenia :P
Komu dawałam te babeczki, mówił, że mu bardzo smakują!
OdpowiedzUsuńSkładniki na około 10 sztuk:
85 g włoskich orzechów, zmielonych
4 łyżki miękkiego masła
80 g drobnego cukru do wypieków
otarta skórka z połowy cytryny
70 g mąki
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
orzechy włoskie do dekoracji
Masa z cream cheese:
250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć mascarpone)
5 łyżek cukru pudru
Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem).
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.
Życzę smacznego!
Obserwuję bloga: FC Zuzia
baner: alezczytana.blogspot.com
zkudlinska@gmail.com
Robię muffiny dla żony, z bardzo prostego, ale jakże pysznego przepisu.
OdpowiedzUsuńKażdy musi ich spróbować !
mąka pszenna- 200 g
cukier - 50g
jajko - 2 sztuki
mleko- 180 ml
olej- 50 ml
proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
baton snickers- 3 sztuki
śmietana kremówka 30% - 500 ml
Mąkę, mleko, jaja, olej, cukier i proszek do pieczenia mieszam dokładnie razem. Następnie formę do muffinów wykładam papilotkami i napełniam do 3/4 wysokości ciastem. Do każdej papilotki wypełnionej ciastem wkładam kawałek batona snickers (ja zużyłam 2 batony).
Muffiny piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Następnie odstawiam do ostygnięcia.
Śmietankę ubijam z łyżką cukru i wyciskam przez tylkę na muffiny. Następnie na każdego muffina układam pokrojone kawałki batona i polewam sosem karmelowym.
Z ulubionego bloga kulinarnego "Proste Przepisy Kulinarne" :)
urbanski72@interia.pl
Uwielbiam babeczki, a jeszcze bardziej książki, dlatego z przyjemnością przyłączam się do zabawy konkursowej.
OdpowiedzUsuńMoimi ulubionymi muffinkami są babeczki czekoladowe z kawą.
Składniki:
1 i 1/4 kostki margaryny
szklanka mleka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
100g gorzkiej czekolady
cztery łyżeczki kawy
dwie łyżki gorzkiego kakao
dwie szklanki mąki pszennej (typu 650)
pół szklanki mąki żytniej razowej (typu 2000)
1/4 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Do garnka włożyć margarynę, dodać mleko, cukier, pokruszoną czekoladę, kakao oraz kawę, która pod wpływem ciepła się zaparzy. Sypana kawa zagęści i wzbogaci konsystencję babeczek.
2. Delikatnie podgrzewać, aż wszystkie składniki stworzą gładką masę.
3. Do miski przesiać mąkę z proszkiem oraz solą.
4. Wsypać płatki i mieszać ze sobą suche składniki.
5. Do suchych składników dodać mokre i mieszać łyżką.
6. Przełożyć masę do papilotek.
7. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem.
Joanna Sobczak
joannasobczak89@gmail.com