Kuchnia Słowian - Hanna i Paweł Lis

Autorzy:
Hanna i Paweł Lis
Tytuł: Kuchnia Słowian
Wydawnictwo:



To niesamowita książka, z której już od pierwszych stron bije wielka pasja autorów.
To właśnie oni jako pierwsi podjęli się odtworzenia posiłków, które jadano we wczesnośredniowiecznych słowiańskich domach.
Prawda, że brzmi ciekawie?

Książka jest naprawdę rewelacyjna. Jeżeli ktoś z Was interesuje się właśnie tą tematyką lub po prostu jest ciekawy, albo chciałby wprowadzić jakiś element dawnych posiłków do swojego domu, to książka będzie idealna. W środku znajdziemy 120 różnych przepisów między innymi na piwa, dania z kasz, mięsa, miody czy polewki. Ale ta książka to nie tylko przepisy, to także mnóstwo ciekawostek, a także pięknie ilustrowany album, który z zachwytem się ogląda.

Dla mnie niesamowicie ciekawe były wszelkie porady, które pozwalają trochę odczuć dawny klimat. Z książki możemy się dowiedzieć między innymi:
- jak gotowac w glinianych garnkach,
- jak wędzić owoce,
- czy na przykład jak zrobić słowiański mikser.

Całość zarówno przepisy jak i porady dodatkowo urozmaicone są felietonami, które dotyczą dawnego życia. W książce znajdziemy też wykaz produktów spożywczych, których prawdopodobnie używali nasi przodkowie, a wśród nich znajdziemy sporo produktów do których i my mamy teraz dostęp na przykład:
- koper ogrodowy,
- czereśnie,
- gruszkę,
- orzecha włoskiego,
- śledzia,
czy soczewicę.
Jest tego całkiem sporo, a mając dostęp do tego co jedli nasi przodkowie, możemy choć trochę odtworzyć tamten smak.
Mam nadzieję, że Was choć trochę zainteresowałam, bo książka jest rewelacyjna!
Zakurzona półka © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka