Pierre- Louis Viel
Tytuł: Coś słodkiego. Pyszne ciasta i desery
Wydawnictwo:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJpM1W5uQKUV659ebmjba8mut8VnjbgS_b45FozYoiC_Q-4oHKACqr3y7SCW0T9RrY3sBg57bWzW7MTAM38gpxuc0c0NqgDmI89UF_59cyzGSGvUx9tGb6WKgHDANzm2Ra-aLVJvgDbVKP/s200/img001.jpg)
Z pewnością nie będzie to zbyt górnolotne wyrażenie jak powiem, że uwielbiam takie książki. Te piękne zdjęcia ciast i deserów wprawiają w euforię nawet najbardziej zatwardziałego przeciwnika słodkości. Ja akurat do nich nie należę, ale im częściej przeglądałam tę książkę, tym większą miałam ochotę na coś dobrego.
W środku znajdziemy absolutnie cały przekrój deserów i ciast, dodatkowo pięknie opracowanych.
Od zwykłych ciasteczek i słodkich przekąsek na podwieczorki po ciasta te zwykłe i te na większe okazje oraz tarty.
Ja oczywiście zaznaczyłam sobie przepisy, które będę próbować, ale już mogę powiedzieć, że przepisy wcale nie są trudne. Niektóre rzeczywiście są dosyć zaawansowane, ale większość z nich na pewno każdy, kto odrobinę zna się na pieczeniu wykona.
Wśród moich faworytów znalazł się przepis na:
- biszkopt z jagodami,
- francuskie oponki nadziewane kremem pralinkowym,
oraz chrupiące ciasto bezowe z białą czekoladą
MNIAM!
Naprawdę każdy kto lubi słodycze zapewne mógłby pochłonąć tę książkę za jednym zamachem.
Polecam!