Autor: Gordon Ramsay
Tytuł: Pasja smaku
Wydawnictwo:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1jU14gmh_sBFJgdhOB4SkIpWg_ONqwQAGqkK9JCtaGTT_NH8lm3ecz6sy16UFdQHdz_rua9151J61IevqIRETlEsHrlRnLSQGszvTIYMW1A5S-SeeH9w-fNDumSU-mKNOA0Qi0XyG9w3T/s200/publicat-logo.png)
Gordon Ramsay to jeden z dwóch kucharzy, których bardzo sobie cenię. Uważam, że taka charyzma i wiedza jaką posiada sprawia, że jest naprawdę kimś kto może uczyć innych jak gotować lepiej. Uwielbiam jego przepisy i choć mało kiedy z nich korzystam, to gdy już się na coś decyduje, zawsze wychodzi pyszne i naprawdę wykwintne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVIidvsSPlGq1eYRdTzv1jngOJMvPzSneMsOr8DKeS8-VdTAcVwwTS6442rEYuIFmIFUBByHxIzSusEGFTWY8g91JUSV2euMlkvT236Vv8Ut1ItUs-hTj5VvqO7fasEaMsANHcpOGebK89/s320/zdje%25CC%25A8cie+2.JPG)
Nie będę Wam mydlić oczu, bo prawda jest taka, że "Pasja smaku" to książka, która przeznaczona będzie dla tych bardziej zaawansowanych w kuchni. Jeżeli przypalacie nawet makaron, to trudno Wam będzie cokolwiek z tej książki przyrządzić bowiem są to trudne przepisy i naprawdę wyjątkowe. Pochodzą z restauracji Aubergine.
W środku znajdziecie przepisy na:
- Zupy,
- Przystawki,
- Makarony i risotta,
- Warzywa,
- Ryby i owoce morza,
- Mięso, dziczyzna i drób,
- Desery,
- Lody i sorbety,
- Garnirowanie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPI1qUOJQwuUUt0e72OPDVitLgOWAGRXHa6ro9jqjx8P5Knx7K6s5xUIM6pgwldlmMZ5A66QXVmZI1dMT-pyKmcEE1TeMuT9ZLclmOmV2fRps-yE6KuONKOoNNtNL8s733ssSI9ztQp3l_/s320/zdje%25CC%25A8cie+1.JPG)
Są też rozdziały dotyczące produktów bazowych, przydatny słowniczek oraz lista dostawców. Dla mnie bardzo ciekawy był rozdział o makaronach i risottach. Jeszcze chyba nigdy nie wyszło mi risotto takie jakbym chciała, mam nadzieję, że z przepisu Gordona wyjdzie idealne. Nowością są dla mnie również przepisy na Lody i Sorbety. W internecie jest masa przepisów, ale dopiero z przepisu z tej książki lody wyszły mi idealne, pyszne i co najważniejsze bez konserwantów! Jeżeli i Wy szukacie bardziej zaawansowanych przepisów na dania, lub po prostu chcecie spróbować czegoś nowego w swojej kuchni to koniecznie sięgnijcie po tę książkę.
Polecam!