Autorzy: David Frenkiel
Luise Vindahl
Tytuł: Zielono i zdrowo
Wydawnictwo:
Bardzo lubię takie książki i naprawdę z wielką przyjemnością Wam dziś o niej piszę. "Zielono&zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska" to książka, którą absolutnie każdy, kto chce zdrowo się odżywiać powinien mieć. W środku oprócz wielu przepisów docelowych na dania, znajdziecie przepisy na dania bazowe czyli na przykład na mleka roślinne, sos pomidorowy, syrop daktylowy i wiele, wiele innych.
To książka z przepisami kuchni wegetariańskiej ale kto powiedział, że nie możemy takich dań wprowadzać do diety, którą aktualnie prowadzimy? Otóż to!
Ja sama nie jestem na diecie wegetariańskiej ale staram się zdrowo odżywiać.
Ta książka okazała się niesamowicie pomocna przy wyszukiwaniu nowych dań i pomysłów na to jak wzbogacić dania, które lubię.
Została podzielona na:
- poranki,
- lekkie posiłki,
- na drogę, (zdecydowanie mój ulubiony rozdział)
- obiady rodzinne,
- małe przekąski,
- napoje,
- słodkości.
Jak widzicie każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy są proste. Część z nich już znałam na przykład placuszki z banana, ale sporo z nich to dla mnie nowość.
Bardzo fajne jest to, że książka jest cudownie wydana. Fotografie są tak piękne, że nic tylko wszystkich przepisów próbować. Poza tym każde z nich jest ładnie opracowane. Są wypisane składniki, ilość sztuk, które wyjdą z przepisu lub też ilość osób na jaką jest przewidziany przepis, a także krótkie opisy, z których dowiemy się kilka faktów o przepisie.
Na końcu mamy miejsce na własne notatki ale mi szkoda książki niszczyć moimi bazgrołami więc pewnie miejsca nie wykorzystam, ale na pewno fajnie, że jest.
Myślę, że taka książka jest też super pomysłem na prezent!
Polecam!